Istoria cafelei
Preparare Cafea Arabeasca

Daca iti place sau esti curios cum se prepara o cafea specific arabeasca Gahwa Arabi cu Cardamom sper sa iti starnim pofta pentru o ceasca puternic aromata ce o poti savura cu placere in fiecare dimineata. Ritualul traditional de pregatire al cafelei arabesti Gahwa Arabi este pastrat ca o mostenire sfanta si ca un simbol al ospitalitatii si increderii in tarile Arabe.

In trecut, beduinii (cei care traiau in desert) isi preparau cafeaua peste un semineu rudimentar sapat in pamant. De-a lungul timpului, acesta a fost inlocuit de kuwar, o groapă de lut cu o soba din pietricele si placi de piatra. In case sau corturi, kuwar-ul se afla intr-un colt al Majlisului (locul de intalnire si petrecere a timpului liber pentru socializare), langa el fiind un recipient pentru lemne de foc și un loc pentru persoana care pregateste cafeaua. Instrumentele pentru prepararea cafelei Gahwa Arabi sunt: al tawa (o tigaie circulara larga pentru prajirea boabelor de cafea), al mihmas (o lingura pentru amestecarea boabelor) si o clema de fier pentru a raspandi jarul in interiorul sobei.

Dallah este vasul in care se prepara efectiv cafeaua si sunt trei tipuri: dallah al khamrah (un vas mare pentru fierberea cafelei și cardamomului), dallah al talgeemah (un vas de dimensiuni medii pentru filtrarea cafelei) și dallah al mazalah (un vas mai mic din care se serveste cafeaua).

Reteta traditionala folosita si de catre noi in cafeneaua KAYMAK din Statiunea Neptun(KM0) :

  • Pregătiți cafeaua macinata si condimentul. Pentru o ceasca excelentă de cafea arabeasca, calitatea boabelor 100%Arabica sunt esentiale (in general cea din Yemen), aceasta se va macina (rasni) foarte fin.
  • O portie (aproximativ 60 ml) necesita o lingura de cafea.
  • Macinati apoi cardamomul la o pulbere fina si pastrati-l separat de cafea.
  • Încălziți apa
  • Umpleți apa în Dallah si fierbeti-o.
  • Când apa fierbe, scoateti Dallahul de pe foc sau jar si lasati-o sa se raceasca aproximativ 30 de secunde.
  • Adăugați cafeaua 100% Arabica Puneti cafeaua macinata in Dallah si incalziti-o din nou fara a amesteca continutul.
  • Odata ce apa incepe sa fiarba din nou, in mijloc va incepe sa barboteze zatul de cafea, coborati flacara sau ridicati vasul de pe jar astfel incat sa nu dea in clocot si cand spuma (caimacul) se ridica spre varf, scoateti vasul de pe foc.
  • Acum adaugati cardamomul macinat in Dallah si puneti-l din nou pe foc pana cand din nou spuma (caimacul) se urca la maxim in vas. Lasati cafeaua sa stea linistita pentru a permite spumei (caimacului) sa dispara si zatului sa se aseze la fundul vasului.
Preparare Cafea Arabeasca

Servirea cafelei

Persoana care servește cafeaua oaspetilor se numește Muqahwi si trebuie să aiba cel puțin 15 ani, astfel incat sa stapaneasca tehnica servirii si sa poata interactiona elegant cu invitatii. El trebuie să tina bolul de cafea (Dallah) în mana stanga (obligatoriu) cu degetul mare indreptat spre partea de sus si cestile Finjaanii (cesti traditionale fara toarta) in mana dreapta, maxim 5 cesti puse una peste alta si foarte important din ultima ceasca, cea de jos, nu se serveste niciodata, este folosita doar ca suport pentru celelalte 4 cesti de deasupra.

Inainte de a incepe servirea Muqahwi incepe sa frece usor stanga dreapta ceasca de deasupra producand un mic zgomot ce indica faptul ca va incepe servirea cafelei. Toate aceste ritualuri se pastreaza de sute de ani in lumea araba.

Cand incepe servirea cafelei, ceasca se umple aproximativ doua treimi si la final varful de la Dallah se trece un pic peste gura cestii ca ultima picatura din varful Dallahului sa curga neaparat in ceasca! Dupa aceasta se ofera ceasca musafirului urcand-o usor cu degetul mare si aratator asfel in cat musafirul sa o poata lua in siguranta. Intr-un Majlis (adunari de persoane, consiliu de familie sau întruniri amicale), cafeaua este servita mai intai celei mai importante persoane din jur sau celui mai in varsta musafir. Apoi, persoana care sta la dreapta lui este servita si asa mai departe. Dupa ce a terminat primul rand de servit cafea, acesta va astepta cateva minute si va trece din nou pe langa oaspeti, uitandu-se discret la ei si observand daca mai doresc completarea cestii. Daca un musafir nu mai doreste sa serveasca cafea va ridica usor ceasca si o va inclina stanga-dreapta de cateva ori sau va acoperi ceasca cu palma, acesta fiind semnul ca a terminat si nu mai doreste mai mult.

Muqahwi (cel care serveste) va pune ceasca goala suport pe care o tine mereu in mana peste ceasca in care s-a terminat servirea. Muqahwi va trece de doua ori prin dreptul oaspetilor pentru a se asigura daca acestia mai doresc completarea cestii cu cafea .

  • In mod obisnuit, cafeaua arabeasca este simpla, fara zahar (qahwa saddah). De aceea, pentru indulcire se pun alaturi curmale.
  • In Emiratele Arabe Unite, cafeaua se prepara in mod traditional din boabe foarte putin prajite, deschise la culoare, rasnite grosier si se fierbe aproximativ 10 minute dupa care se adauga cardamon. Lichidul este deschis la culoare si are o aroma interesanta.
  • In Maroc, gusturile sunt mai condimentate, ei prefera sa adauge si piper negru, seminte de susan si anason.
  • In Iordania, servirea cafelei este un semn de inalt respect avand scopul de a aduce oamenii impreuna si prefera cafeaua neagra.
  • Spre deosebire de restul tarilor din Orientul MIjlociu, in Liban se amesteca boabele de cafea intens prajite cu boabe mai deschise la culoare si se bea neindulcita. Se spune ca libanezul care nu bea cafea, risca sa isi piarda nationalitatea, asa populara este cafeaua in acest loc.

Incepand din 15 Iunie va asteptam sa serviti aceasta cafeluta minunata in Statiunea Neptun KM 0 (in centrul statiunii) in cadrul cafenelei noastre KAY MAK (deasupra magazinului TREASURE) unde veti putea achizitiona cafea prospat prajita direct in fata dumneavoastra . Ca de obicei, respectam regula casei: AZI primim comanda, MAINE pleaca proaspat prajita spre dumneavoastra.

Alatura-te paginii noastre de Facebook pentru a sta la curent cu toate detaliile despre cafea proaspat prajita: Pagina Facebook Treasure Tea&Coffee